TaxTalk: Douwe Egberts vervolgd voor fraude van 130 miljoen euro

Het parket van Brussel wil de top van koffiebedrijf Douwe Egberts vervolgen voor belastingfraude van 130 miljoen euro. In totaal 16 bedrijven en personen komen vrijdag voor de raadkamer. Onder hen bevinden zich managers van Douwe Egberts en hun fiscale adviesbureau. Dat meldt De Tijd.

Concreet zou het gaan om een fraudeconstructie die in 1997 op poten werd gezet. In april van dat jaar werd Douwe Egberts omgevormd van een NV in een eenvoudige BVBA. Vervolgens veranderde het bedrijf in mei van naam naar D.A. Cavox, en kreeg het ook een andere eigenaar, een zekere Leif Bundgaard. Daarbij werden ook alle activiteiten van het bedrijf overgekocht door de bedrijven Douwe Egberts Coffee Systems en Sara Lee Coffee & Tea Belgium, waardoor het bedrijf D.A. Cavox een lege doos werd. Het bedrijf moest evenwel nog belastingen betalen op de miljoenenwinst die de verkoop van de activiteiten had opgebracht. Bundgaard liet het bedrijf evenwel failliet gaan en betaalde de openstaande fiscale schuld niet.

Volgens het parket zou de hele verkoop opgezet spel zijn om de vennootschapsbelasting te ontlopen. Zowel de ondernemingen Douwe Egberts Coffee Systems uit Grimbergen, Sara Lee Coffee & Tea Belgium (ook uit Grimbergen), het Nederlandse Sara Lee als verscheidene topmanagers van de groep worden vervolgd. Ze worden vrijdag voorgeleid voor de Brusselse rechter die zal beslissen wie van hen daadwerkelijk vervolgd gaat worden voor de megafraude.

Bronnnen: De Tijd, deredactie.be, Belga, Trends, Gazet van Antwerpen

Deze post verscheen eerder op TaxTalk.be

Een gedachte over “TaxTalk: Douwe Egberts vervolgd voor fraude van 130 miljoen euro”

  1. Allez hup,

    Na de KB Lux, de Beaulieu zaak, de Nederlander uit Brasschaat
    (pardon Monaco) die van 1985 tot nu 695 miljoen euro verzamelde zonder belasting te betalen en zo vele, zeer vele andere, weer een nieuwe en dure gerechtelijke klucht?

    Echt, ik werk gewoon, ik word elk jaar verder verarmd om deze bende nog rijker te maken.

    Nu weer CO2 tax op een wagen die ik verplicht gebruik. Openbaar vervoer? Geweigerd door de werkgever, immers de bedrijfswagen(lees verplichte huurwagen) brengt hem teveel op. Elke dag 4 a 5 uur op de baan. Zones 30, 50 ect . Een kilometer per uur te veel? De helft van uw loon weg.

    Vergeet niet dat de mensen van hierboven dat inbrengen als kosten op hun NV.

    Doe maar verder.
    Ooit revolteren we …misschien.

Plaats een reactie