Een goed asiebeleid is investeren in mensen

Dit opiniestuk verscheen vandaag in De Tijd.

De Antwerpse advocaat-generaal Piet Van den Bon was bij de opening van het nieuwe gerechtelijk jaar heel kritisch voor het migratie- en asielbeleid, dat onbestaande is. Zijn toespraak was echter eenzijdig negatief tot beledigend voor migranten, asielzoekers en vluchtelingen, waarvan velen vaak heel ondernemend zijn.

[tweetmeme source=”keytsman” only_single=false]Een Rwandese vroedvrouw brengt baby’s ter wereld in een Brussels ziekenhuis. Een koppel Irakese ingenieurs vond onlangs werk in een Vlaams bouwbedrijf. Een Togolese socioloog wijst nu andere nieuwkomers de weg in de Vlaamse samenleving. Allemaal zijn ze ooit aangekomen in België als vluchteling. En allemaal waren ze ooit OCMW-klant.

Deze en andere succesverhalen van ondernemende, innovatieve en sterke persoonlijkheden kunnen we met gemak plaatsen tegenover de praktijken die Antwerpse topmagistraat Piet Van den Bon aanhaalde in zijn openingstoespraak bij het begin van het gerechtelijk jaar.

Van den Bon maakte daarin een erg kritische analyse van het migratie- en asielbeleid. Kritiek moet er zijn, en zaken op scherp stellen voedt het debat. En de voorbeelden die hij aanhaalt betwisten we niet. Alleen is zijn analyse gebaseerd op slechts enkele praktijkvoorbeelden. En daardoor is zijn discours eenzijdig negatief tot soms ronduit beledigend voor migranten, asielzoekers en vluchtelingen.

Ook Vluchtelingenwerk kaart al geruime tijd aan dat er nood is aan een duidelijk beleid. Want zonder een samenhangende visie op migratie en zonder een duidelijk migratiebeleid zal het onbegrip voor vreemdelingen en migranten blijven bestaan.

Dat beleid is best gestoeld op een evenwichtige analyse. Een kortetermijndiscours en een aankondigingspolitiek van stoere maatregelen lossen inderdaad niets op. De jongste tijd hebben we dat net iets te vaak gezien: parlementairen die ondoordacht de asielprocedure willen wijzigen, een staatssecretaris die een terugkeercentrum aankondigt zonder dit te bespreken in de regering.

Het migratiedebat moet eindelijk gevoerd worden. Vluchtelingenwerk vraagt in het bijzonder aandacht voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, geweld, of vervolging, wiens leven wordt bedreigd: asielzoekers.

Wrakhout
Het gaat ook niet op en het is zelfs beledigend om in algemene termen te spreken over de buitenlandse OCMW-cliënten als over “menselijk wrakhout” dat “geen enkele bijdrage levert aan de economie”. Studies over migratie bewijzen het tegendeel. Zoals een recente studie van de Spaanse grote bank Caixa Catalunya aantoont dat migranten de welvaart net in stand houden. Uit hun onderzoek blijkt dat migranten het voorbije decennium zorgden voor gemiddeld 2% van de jaarlijkse economische groei in Europa.

Ook Vluchtelingenwerk ontmoet elke dag asielzoekers en vluchtelingen die in de verste verte niet aan dit negatieve beeld beantwoorden. Het klopt dat erkende vluchtelingen hun leven in België vaak moeten starten als OCMW-cliënt. Ze hebben immers alles moeten achterlaten en hebben omwille van hun vlucht en een lange asielprocedure heel wat trauma’s te verwerken.

Bovendien moeten ze een nieuwe taal leren en de arbeidsmarkt in hun nieuwe land leren kennen. Een arbeidsmarkt waar overigens nog altijd teveel vooroordelen leven tegenover mensen met een kleurtje of een vreemde naam.

Velen van die vluchtelingen zijn net heel ondernemende mensen met competenties, beroepservaring en vaak ook diploma’s. De juiste begeleiding en een financiële duw in de rug in die eerste jaren, kan ervoor zorgen dat ze die competenties kunnen inzetten voor zichzelf, hun kinderen en de maatschappij. Ze worden dan (opnieuw) kunstenaar, ingenieur, ondernemer, of gewoon ‘hardwerkende migrant’.

Voorbeelden van dergelijke verhalen zijn legio. In die zin kan je de sociale zekerheidssteun aan vluchtelingen ook zien als een investering in talent waar iedereen beter van wordt. En wat geldt voor vluchtelingen, geldt ook voor andere groepen migranten die een tijdje beroep moeten doen op steun van het OCMW.

Fraude
Zeker, fraude en misbruik moeten in een rechtsstaat worden aangepakt. Op alle maatschappelijke terreinen, of het nu witteboordencriminaliteit, fiscale fraude, of asielmisbruik is. Maar advocaat-generaal Van den Bon geeft al te gemakkelijk het voorbeeld van asielzoekers uit de Balkan, en vergeet zo een deel van de realiteit. Aanvragen komen vooral van mensen uit conflictgebieden of landen die het niet nauw nemen met mensenrechten. Afghanen, Irakezen en Tsjetsjenen voerden vorig maand de asielstatistieken aan.

Van den Bon spreekt ook van misbruik van werkloosheidsvergoeding, sociale zekerheid en OCMW. Voor alle duidelijkheid: asielzoekers hebben dergelijke mogelijkheden niet. Asielzoekers krijgen geen uitkering. Het recht om te werken is enorm beperkt. Ze mogen zelfs geen vrijwilligerswerk doen.

Het enige waar asielzoekers zowat recht op hebben, is een opvangplaats. En zelfs dat recht wordt sinds 2008 flagrant geschonden. Daardoor worden de meest kwetsbare mensen, zoals de topmagistraat ook aangeeft, op een “vernederende en onmenselijke manier” behandeld. De voorbije drie maanden kregen ongeveer 1.400 personen niet de opvang waar ze recht op hebben, en belandden op straat. Zonder dak boven het hoofd, zonder enige begeleiding doorheen de asielprocedure.

Mensenrecht
Er wordt gesproken over asiel als de uitzondering op de migratiestop. Naast gezinshereniging is asiel inderdaad de voornaamste ‘toegangspoort’ tot België. Er bestaat dan ook geen migratiebeleid in België. Door migratie goed te managen zal ruimte vrijkomen voor een echt asielbeleid.

Een goed asielbeleid beschermt via kwalitatieve procedures mensen op de vlucht voor vervolging, oorlog en geweld. Die procedures mogen niet te lang duren. Een goed asielbeleid vangt asielzoekers op en veroordeelt ze niet tot een leven op straat. Het begeleidt asielzoekers doorheen de procedure en is gericht op een toekomstperspectief. Het bereidt asielzoekers voor op integratie in onze maatschappij of biedt een volwaardig terugkeertraject als reële mogelijkheid.

Zo blijft asiel het mensenrecht dat blijvend moet verdedigd worden.

Els Keytsman, directeur Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Advertenties

2 gedachtes over “Een goed asiebeleid is investeren in mensen”

 1. Heeft er iemand zin om zich te bekommeren over het lot van massa’s Vlamingen?
  – 5 Uur op en neemt de stampvolle trein op naar BXL of Antwerpen.
  – 5 uur op en MOETde auto in om aan te schuiven het onbereikbare BXL of A’pen.Vat zijn dagtaak aan na drie uur stress.
  – Is rond 19h 30 thuis
  – Hangt tot het eind van zijn leven vast in de leningen voor onbetaalbaar geworden woningen en huishuur.
  – Drinkt drie pinten, wordt gecontroleerd en is zijn maandloon en rijbewijs kwijt.
  – Geeft ’s avonds effe gas en zit in een zone 50 of 30 weer een maandllon kwijt.
  – Betaald tot in oktober aan de solidariteit met de anderen. Dit zijn de top van de banken, de beheersers van de steuntrekkers en de halve derde wereld.
  – Stemt voor 30% op partij die de waanzin inzien.

  Staat op en ziet dat de oude kliek het bij het oude houdt.

  Menselijk en emphatisch bent U wel, maar niet voor iedereen.

  Veel succes.

 2. Advocaat-Generaal Piet Van de Bon zegt luidop wat vele Vlamingen denken over “de vreemdelingen” (http://assets.rug.be/img_art/site/images/7AE2DA55-417E-4542-BB80-FE9EC9326D84.pdf) maar besluit zijn betoog met : “De multiculturele samenleving is een bron van rijkdom … de ware weg naar de toekomst van de mens. De ontginning van die rijkdom is een aangelegenheid waar de politiek dringend werk moet van maken aangezien het fenomeen een heel ander beleid vraagt.”

  Directeur Vluchtelingenwerk Vlaanderen Els Keytsman reageert heel terecht met enkele tegenvoorbeelden die onze vooroordelen nuanceren maar komt tot dezelfde conclusie : “Ook Vluchtelingenwerk kaart al geruime tijd aan dat er nood is aan een duidelijk beleid. (..) zonder een duidelijk migratiebeleid zal het onbegrip voor vreemdelingen en migranten blijven bestaan.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s